[Głosów: 14   Average: 4.7/5]

 

Delikatne ciasto na czekoladowym spodzie z cukinii z migdałowym kremem jaglanym i malinami. Słodycz z kwaśną nutą.

 


 

AutorKatarzyna Butowska
Przygotowanie30 minGotowanie30 minCałość1 godz.
Ilość8 porcjiKategoria, , ,
Trudnośćśrednie
Wartość odżywcza 📲


 

Składniki:

 

Spód
 55 g mąki gryczanej
 55 g mąki ryżowej
 15 g kakao
 200 g cukinii (masa po odsączeniu wody)
 2 szt. jaj
 1 szt. białka jaj
 70 g ksylitolu (dla slodkolubnych więcej)
 ½ × 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 ml wody
Góra
 130 g kaszy jaglanej
 30 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
 5 × 1 kropla aromatu migdałowego
 60 g ksylitolu
 100 g malin


 

Wskazówki:

 

Spód
1

Cukinię obieramy, ścieramy na małych oczkach i wyciskamy z nadmiaru wody. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ksylitol, wodę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy cukinię delikatnie mieszając. Masę przelewamy do foremki o średnicy 32 cm i pieczemy 30 Minut w nagrzanym piekarniku do 180*C (góra i dół).

Góra
2

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 15 Minut (do wniknięcia całej wody) co chwile dokładnie mieszając. Kaszę odstawiamy do wystygnięcia, następnie blendujemy ją z mąką migdałową lub posiekanymi migdałami, aromatem i ksylitolem. Wylewamy na spód ciasta i dekorujemy malinami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Dekoracja
3


Przewiń w górę i włącz przepis w trybie kuchennym

Włącz

 

Składniki

Spód
 55 g mąki gryczanej
 55 g mąki ryżowej
 15 g kakao
 200 g cukinii (masa po odsączeniu wody)
 2 szt. jaj
 1 szt. białka jaj
 70 g ksylitolu (dla slodkolubnych więcej)
 ½ × 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 50 ml wody
Góra
 130 g kaszy jaglanej
 30 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
 5 × 1 kropla aromatu migdałowego
 60 g ksylitolu
 100 g malin

Wskazówki

Spód
1

Cukinię obieramy, ścieramy na małych oczkach i wyciskamy z nadmiaru wody. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ksylitol, wodę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy cukinię delikatnie mieszając. Masę przelewamy do foremki o średnicy 32 cm i pieczemy 30 Minut w nagrzanym piekarniku do 180*C (góra i dół).

Góra
2

Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 15 Minut (do wniknięcia całej wody) co chwile dokładnie mieszając. Kaszę odstawiamy do wystygnięcia, następnie blendujemy ją z mąką migdałową lub posiekanymi migdałami, aromatem i ksylitolem. Wylewamy na spód ciasta i dekorujemy malinami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Dekoracja
3

#1 Migdałowa chmurka z delikatnym brownie
Share This
Wartość odżywcza

Wielkość jednej porcji: 150 g

Porcje: 8


UWAGA Ilość na jedną porcję❗
Kilokalorie 206.1*WW: 3.3
% Dziennego Zapotrzebowania RWS (2000 kcal)
Tłuszcz 4.4g7%
Tłuszcze nasycone 1g5%
Węglowodany przys. 33.4g12%
Błonnik pokarmowy 2.8g12%
Białko 6.9g14%

Witamina C 7.7%
Wapń 6%
Żelazo 14.4%
Witamina B1 18.2%
Witamina B2 16.1%
Magnez 16.6%

* *Wymiennik węglowodanowy www.ConditionTime.pl