Polub moją stronę i bądź na bieżąco! 😉
Blog
Jak wyliczyć poziom tkanki tłuszczowej przy pomocy fałdomierza u kobiety? – miejsca i metody
Analiza składu ciała jest ważnym elementem w ocenie stanu zdrowia, formy fizycznej oraz jest pomocna podczas monitorowania postępów sylwetkowych. Od wielu lat do oceny ilości tkanki tłuszczowej wykorzystywane są pomiary antropometryczne, a jednym z nich jest pomiar...
Jak wyliczyć poziom tkanki tłuszczowej przy pomocy fałdomierza u mężczyzny? – miejsca i metody
Analiza składu ciała jest istotnym elementem m.in. w ocenie stanu zdrowia i efektów treningu sylwetkowego. Tradycyjnie do oceny składu ciała stosuje się pomiary antropometryczne, a jednym z nich jest pomiar grubości fałdów skórno-tłuszczowych. Jest to niedroga i...
Dodatki do żywności – definicja, system oznaczeń, podział oraz lista wszystkich „E”
Dodatki do żywności to substancje stosowane do poprawienia jakości produktu, wykorzystywane są między innymi do konserwowania, barwienia, słodzenia. Konsumenci na ogół obawiają się wszelkich dodatków, tymczasem nie wszystkie "E" są szkodliwe. Definicja „Dodatek...
Normy żywienia EAR, RDA, AI. Ile witamin i minerałów w diecie? – normy 2017
Normy żywienia pełnią bardzo ważną rolę w procesie planowania jadłospisu oraz jego oceny. Odpowiednie spożycie witamin i minerałów ma z jednej strony zapobiegać chorobom z niedoboru składników odżywczych, a z drugiej strony chronić przed szkodliwymi skutkami ich...
Cukry proste – charakterystyka, podział, norma oraz skutki nadmiaru
Cukry zawarte w produktach spożywczych, to tak zwane nieskomplikowane węglowodany, składające się z jednej lub dwóch cząsteczek monosacharydów np. cukier stołowy (sacharoza) - jest zbudowany z reszt D-fruktozy i D-glukozy. Do cukrów prostych zalicza się monosacharydy...
Błonnik pokarmowy – funkcje, źródła, norma oraz skutki nadmiaru
Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to węglowodany złożone pochodzące z roślin, które nie ulegają trawieniu pod wpływem enzymów występujących w przewodzie pokarmowym człowieka. Ważnym składnikiem diety jest błonnik i mimo to, że nie jest związkiem...
Typy budowy ciała wg. klasyfikacji Sheldona (endomorfik, ektomorfik, mezomorfik). Dieta i trening dla Twojego somatotypu
William Herbert Sheldon bazując na wielu fotografiach i robiąc liczne pomiary ludzkiego ciała, stworzył klasyfikacje ludzi według typu budowy ciała - tak zwane somatotypy.Typologia Sheldona zakłada, że w każdym występują, w różnym nasileniu trzy główne typy sylwetki:...
Witaminy – charakterystyka, podział, pojęcia. Czyli podstawy, które warto wiedzieć
Witaminy to substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy mają podobne właściwości do hormonów, są koenzymami w reakcjach metabolicznych. Pełnią ważną rolę w zachowaniu zdrowego wyglądu skóry oraz włosów, wspierają również system...
Zapotrzebowanie na makroskładniki w diecie (Białko, Węglowodany, Tłuszcze)
W tym wpisie skupię się na krótkiej charakterystyce trzech makroskładników w naszej diecie, z których czerpiemy energię oraz na zapotrzebowaniu na te składniki. Na końcu znajdziesz kalkulator, który pomoże Tobie w planowaniu jadłospisu. Białko Białka stanowią...